مشاوره حقوقي
مشاوره حقوقي

در اين مقاله به مبحث ايرادات و به طور دقيق به ايراد عدم صلاحيت ذاتي و همچنين ايراد عدم صلاحيت نسبي يا محلي پرداخت شده است و همچنين به ايراد امر مطروحه در قالب رسيدگي توامان ، امتناع از رسيدگي و احاله پرونده بيان شده است كه در ادامه به بررسي اين عناوين به طور مفصل مي‌پردازيم.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

براي كسب اطلاعات بيشتر بر روي لينك زير كليك كنيد :

رسيدگي توامان

 

 

 

 

ايراد عدم صلاحيت ذاتي

خواننده مي‌تواند ادعا كند كه دادگاه مزبور يعني دادگاه رسيدگي كننده به دعوا صلاحيت رسيدگي به دعوا را ندارد و اين عدم صلاحيت مي‌تواند ذاتي يا نسبي باشد.

مدت زماني كه خوانده مي‌تواند اين ايراد را به دادگاه وارد كند مطابق قانون تا پايان اولين جلسه دادرسي مي‌باشد. در اينجا استثنايي نيز مطرح مي‌شود كه از اين قرار است: اگر سبب ايراد بعداً ايجاد شود در اين صورت قيد تا پايان اولين جلسه دادرسي به كنار مي‌رود. به عنوان مثال ممكن است بعد از اولين جلسه دادرسي قانون جديدي تصويب شود كه مطابق اين قانون دعوا در صلاحيت ذاتي آن دادگاه قرار نگيرد. در اين صورت اگر ايراد عدم صلاحيت ذاتي مورد قبول واقع گردد قرار عدم صلاحيت صادر مي‌شود، پرونده به مرجع صلاحيت‌دار ارسال مي‌شود و يا براي تعيين مرجع پرونده را به ديوان عالي كشور مي‌فرستند.

به اين ترتيب اگر ايراد عدم صلاحيت ذاتي در فرجه قانوني تعيين شده انجام نشود دادگاه نبايد راي را به دليل نداشتن صلاحيت ذاتي صادر كند و حتي اگر راي را صادر كند در دادگاه تجديدنظر استان يا ديوان عالي كشور آن راي فسخ مي‌شود حتي اگر خوانده ايراد عدم صلاحيت ذاتي را مطرح نكرده باشد. دادگاه به دليل اينكه قواعد مربوط به مقررات صلاحيت ذاتي از قواعد آمره مي‌باشند ملزم به اجراي آن‌هاست. بنابراين ايرادي كه خوانده مبني بر عدم صلاحيت ذاتي به دادگاه وارد مي‌كند در حقيقت به نوعي تذكر براي رعايت صلاحيت ذاتي محسوب مي‌شود. رعايت اين قاعده از تكاليف دادگاه‌هاي بدوي و مراجع بالاتر به شمار مي‌رود.

ايراد عدم صلاحيت نسبي يا محلي

ايراد عدم صلاحيت نسبي تنها در صورتي قابل تصور است كه خوانده يك دعوا، دعوا را در صلاحيت دادگاه عمومي محل ديگري تشخيص دهد.

مدت زمان وارد بودن ايراد عدم صلاحيت نسبي مانند ايراد عدم صلاحيت ذاتي تا پايان اولين جلسه دادرسي مي‌باشد. اگر دادگاه اين ايراد وارد بداند قرار عدم صلاحيت صادر مي‌كند و پرونده را به دادگاه عمومي محل ديگري كه خود را صالح مي‌داند مي‌فرستد و اگر اين ايراد را وارد نداند به دعوا رسيدگي مي‌كند و مردود بودن ايراد مطروحه را در ضمن راي ماهوي با استدلال بيان مي‌كند.

تفاوتي كه ايراد عدم صلاحيت ذاتي با ايراد عدم صلاحيت نسبي دارد در اين است كه ايراد عدم صلاحيت ذاتي جزو قواعد آمره است ولي ايراد عدم صلاحيت نسبي جزو قواعد مخيره مي‌باشد. به همين دليل از حقوق اصحاب دعوا در نظر گرفته مي‌شود.

بنابراين اگر خوانده ايراد عدم صلاحيت نسبي را به دادگاه مربوطه وارد نكند يا خارج از فرجه قانوني اين ايراد را مطرح كند رسيدگي كردن به دعواي مربوطه توسط دادگاهي كه صلاحيت نسبي ندارد مانعي نيست و همچنين از آثار ديگر مخيره بودن اين است كه اگر خوانده ايراد را مطرح نكند در ديوان عالي كشور اين راي نقص و فسخ نمي‌شود اما اگر خوانده ايراد عدم صلاحيت نسبي را در فرجه قانوني مطرح كند اگر دادگاه صلاحيت نسبي نداشته باشد و اين ايراد وارد باشد بايد به صدور قرار عدم صلاحيت اقدام كند. اين نكته حائز اهميت است كه ايراد عدم صلاحيت محلي يا نسبي در مرحله بدوي مطرح مي‌شود.

ايراد امر مطروحه ( رسيدگي توامان ، امتناع از رسيدگي و احاله پرونده )

اين ايراد اختصاص به زماني دارد كه خوانده دعوا بيان كند كه دعواي مربوطه ميان طرفين يعني خواهان و خوانده قبلاً در همين دادگاه يا دادگاهي كه درجه‌اش با اين دادگاه مساوي است مطرح شده و يا اينكه در حال رسيدگي است.

نكته مهم اينجاست كه حتي اگر دعواي مطروحه دقيقاً همان دعواي اقامه شده سابق نبوده باشد ولي با آن دعوا ارتباط كامل داشته باشد اين ايراد قابل طرح است. اگر دادگاه اين ايراد را بپذيرد در صورتي كه دعوا در شعبه همين دادگاه مطرح باشد يعني در حال رسيدگي باشد قرار رسيدگي توامان صادر مي‌شود و به دعاوي به صورت يكجا رسيدگي مي‌شود اگر دعوا در شعبه ديگر دادگاه مطرح شده باشد ديگر به دعوا رسيدگي نمي‌شود و قرار امتناع از رسيدگي صادر مي‌شود با تعيين مقام ارجاع به شعبه‌اي كه دعوا در آن در حال رسيدگي است به منظور رسيدگي توام ارسال مي‌شود.

حتي اگر اين امر به عنوان ايراد مطرح نشود طرفين دعوا يا به عبارتي اصحاب دعوا و وكلايشان تكليف دارند كه اين امر را به اطلاع دادگاه برسانند تا قرار رسيدگي توام صادر شود.

براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص رسيدگي توامان، به كانال تلگرام حقوقي وكيل دات كام مراجعه نماييد. كارشناسان مركز مشاوره حقوقي وكيل دات كام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وكيل دات كام به سوالات شما عزيزان پيرامون رسيدگي توامان پاسخ دهند.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وكيل دات كام را مطالعه نماييد.

منبع » رسيدگي توامان​​​​​​​

امتیاز:
بازدید: 33
برچسب:
:
[ 1399/7/16  ] [ ۰۹ ] [ vakiel ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 10
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب